- Bidprentje Communie
afmeting 10 cm. * 7 cm. Datering 12 mei 1963 Kerk vd H. Eligius te Antwerpen
€ 1,00 - Bidprentje Frater Andreas
12 cm * 7,5 cm
op het prentje zit een stukje van zijn kleding
Frater Andreas deed 1860 zijn professie en legde hij de geloften van armoede, zuiverheid en gehoorzaamheid af. Op 6 april 1861 behaalde hij de onderwijzersakte.…€ 1,00
Bidprentjes zijn kaartjes die meestal bij de begrafenis werden uitgedeeld ter nagedachtenis aan de overledene. Op het bidprentje staat meestal een korte levensschets, een foto of een gedicht of stukje proza.
Om katholieken te helpen bij het gebed, werden er in de late Middeleeuwen handgemaakte etsen en houten prentjes gemaakt met afbeeldingen van Christus en de Heilige Maagd Maria. Deze ‘devotieprenten’ waren zonder tekst, omdat er maar weinig mensen konden lezen.
Pas vanaf 1650, toen het boekdrukken goedkoper en populairder werd, verschenen er kaartjes met teksten voor de overleden persoon, met als doel voor diegene te bidden.Het waren vooral priesters en kloosterlingen die deze eerste bidprentjes lieten maken.
Omdat katholieken hun geloof in onze protestantse Republiek niet mochten uiten, werden deze kleine prentjes erg populair. Ze konden gedragen worden of geplaatst worden op een huisaltaar.
Op de achterkant werd de naam van de overledene geschreven met meestal een gebed of een tekst uit de Bijbel erbij. Rond 1730 verschenen de eerste gedrukte bidprentjes in Amsterdam met gravures. Onder het plaatje werd, in het Latijn, Frans of Nederlands, een tekst geplaatst . Op veel prentjes stond R.I.P.(=Requiescat in Pace). Op de achterkant stond dan “Bid voor de Ziel van Zaliger” gevolgd door de naam, de plaats en de leeftijd van de overledene en tenslotte een tekst uit de H.Schrift die op een of andere manier paste bij de overledene.
Rond 1800 werden doodshoofden, zeisen en andere figuren naast het kruis afgebeeld : Memento, homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris (= Bedenk, mens, dat gij stof zijt en tot stof zult wederkeren).
Eind 18e eeuw kregen de rijke gelovigen en priesters al een bidprentje. Na 1850 werd het uitgeven van prentjes voor overledenen ook voor andere groepen mensen betaalbaar.
In de beginperiode werden naast de naam van de overledene alleen de leeftijd, overlijdensdatum en plaats van overlijden op het prentje vermeld. Men voegde hier later meer gegevens aan toe, zoals: de begraafplaats, de geboortedatum en de geboorteplaats.
De bijbelteksten, die lange tijd onder de naam en sterfdatum gebruikelijk waren, werden geleidelijk aan vervangen door een kort levensbericht van de overledene. Eind 19e eeuw verschijnt voor het eerst een foto van de overledene op de voorkant van het bidprentje. Later kwamen er ook nogal eens gedichten, songteksten of stukjes proza op de bidprentjes en nu vaak een uitgebreid levensverhaal.